Usein kysyttyjä kysymyksiä

Meille satelee kyselee harvasen päivä, tässä useimpiin vastauksia ja oma Media-puolemme taas kertoo, mistä kiinnostuneet tahot saavat meidän vuorokauden sisällä kiinni arkipäivisin pyhiä lukuunottamatta.

Meidän sivukartta taas auttaa löytämään kaikki artikkelit helpommin.

Voinko saada jostain lainaa, jos olen 18- tai 19-vuotias?

Kyllä voit, mutta valikoimaa on niukasti ja sekin on jo melkein liioiteltua: sitä on erittäin vähän. Kun haluat lainaa pankista, lue ensin usein kysytyt kysymykset!

Useimmat pankkipalvelut voi rajata heti pois, sillä niissä on 20 tai 23 vuoden ikäraja. 18- ja 19-vuotiaat sen sijaan voivat hakea joustoluottoa tai muuta lainaa välittäjiltä, esim. Omalaina välittää pankkien kautta lainoja alkaen 18-vuotialle.

18-vuotiaalle lainoja kilpailuttaa toistaiseksi vain Omalaina -palvelu (01/2024). Tiedot voivat olla vanhentuneita niiden muuttuessa koko ajan. Useimmat paikat, niin pankit kuin lainanvälittäjät, kuten tunnettu Rahalaitos, edellyttävät lainaan 20 vuoden ikärajan.

Onko palvelun käyttäminen ilmaista?

On. Koska kyseessä vapaalle pohjalle muokattu netti, on tämä koska tahansa kenen vaan käytössä ilman kuluja. Serveri ja domain -maksut hoituvat, kun joku hakee meidän linkkien kautta lainaa eli kiitos tästä. Omillaan on vaikea pysyä, mutta haluamme opastaa suomalaisia lainaamaan oikein.

Olen henkilökohtaisesti tehnyt paljon virheitä talousasioissa, joten tiedän, miltä luottotietojen menetys ja velkavankeus tuntuu!

 

Saammeko korvausta teiltä sivun käytöstä?

Sivuston ylläpitäminen korvataan osittain, jos löydämme teille sopivan lainan ja kuljeudutte siihen meidän linkin kautta.

Näin pystymme pitämään tietoja ajan tasalla ja kustantamaan ylläpitoon liittyvät kulut, kuten serverimaksut ja verkkotunnuksen.

Jos haette lainaa meiltä, se ei maksa teille yhtään enempää tai vähempää, kuin jos hakisitte sitä jonkun muun palvelun kautta. Hinta tulee suoraan pankilta tai lainanmyöntäjältä.

 

Saanko palvelusta lainaa edullisemmin kuin hakemalla luoton suoraan pankilta/lainafirmalta?

Hinnoilla ei ole mitään merkitystä, emme tarjoa mitään alennuskoodeja tai alennuksia, vaan kaikki ovat hinnat ja lainan korko on lähtöisin pankilta. Mitään etuja ei tule paitsi, että pääset kokonaisuuten käsiksi todella helposti.

Me vertailimme parhaat pankit teille – enää riittää, kun valitsette, mikä niistä sopii Sinulle. Tai vaihtoehtoisesti käyt omassa pankissa kysymässä lainadiiliä.

Voiko luottotiedoton saada lainaa, vaikka velat on kuitattu pois?

Ei voi saada. Meidän tietojen mukaan mikään ei ole muuttunut tämän saralta ja luottotiedoton ei voi saada lainaa. Ei edes silloin, vaikka velat olisi maksettu kokonaan pois ja olisit säännöllisessä palkkatyössä.

Suosittelemme siis olemaan erittäin tarkkana, sillä luottotietojen menetyksellä on rankat vaikutukset paitsi talousasioihin, niin myös arjen perusjuttuihin, kuten vakuutuksien ja puhelinliittymän hanintaan.

 

Saanko pankkilainaa ilman pankkitunnuksia ja puhelinnumeroa?

Pankkilainaa et saa ilman pankkitunnuksia, mutta pikalainan tai keskisuuren kulutusluoton kyllä. Tämä on palvelukohtaista, osa hyväksyy mobiilivarmenteen ja osa ei.

Puhelinnumeroa ei välttämättä tarvita, mutta kenellä lainaa hakevalla sellaista ei olisi? Kaikilla täysi-ikäisillä on puhelinnumero vähintään Prepaid-liittymän muodossa, joten tämä ei pitäisi olla ongelma.

Mikä on mobiilivarmenne?

Mobiilivarmenne koodi, jolla pystyt varmistamaan oman henkilöllisyyden samalla tavalla kuin verkkopankkitunnuksilla. Siitä voit lukea lisää verkosta eri tiedotteista.

Se on todella helppo ja turvallinen (vahva tietosuojaus) tapa tunnistautua mihin tahansa palveluun pelkällä tabletilla tai älypuhelimella, joiden käyttö on nykyään suurta ja yhä kasvussa 2023 vuonnakin.

Digiaikaan siirtyminen on saanut aikaan tälläisen muutoksen, mutta me suosittelemme pankkitunnuksilla tunnistautumista.

 

Kuinka kauan hakemuksien käsittelyssä kestää?

Tämä riippuu pankista tai palvelusta. Joskus hakemukseen saa päätöksen heti, mutta joskus esimerkiksi liitteitä käsittelevät firmat saattavat olla melko hitaitakin tämän suhteen.

Pääasiassa esim. Bank Norwegian antaa lainatarjouksen heti, sillä niiden prosessi on automaattinen ja käyttää hyväkseen robottialgoritmia, joka laskee riskiprofiilin automaattisesti.

 

Kauanko kestää, että saan rahat tyypillisesti tilille?

Keskimäärin 1-2 vuorokautta. Jos välissä on viikonloppu, saattaa rahojen siirto viivästyä, sillä pyhäpäivisn pankkilikenne on kiinni.

Mutta toisaalta, jos haet lainan aamulla ja saat päätöksen aamupäivästä, voit nähdä rahat tilillä jo heti. Tämä toki edellyttää, että lainapalvelun pankki on sama kuin teidän.

 

Voinko luottaa palveluun: onko se turvallinen ja pitää tietoni salassa?

Kyllä voit. Voit luottaa kaikkiin meillä listattuihin lainapalveluihin ja samalla meihin.

Sivusto TLS-tietosuojattu eli kaikki käyttäjien tiedot pysyvät salassa. Käytämme pelkästään evästeitä sivulla ja mitään muuta dataa käyttäjistä ei kerätä koskaan.

 

Mistä tiedän, että korko on edullisin?

Edullisin korko selviää kilpailuttamalla. Katso todellista vuosikorkoa, mitä pienempi se on, sen parempi on lainan korko. Näin simppeliä se on.

Huomio todellisessa vuosikorossa tilinhoitomaksu, avauskulu, viitekorko ja mahdollinen lainaturva, jos päätät sellaisen ottaa.

 

Löydänkö sivulta myös asuntolainaa – entäpä käänteistä asuntolainaa?

Emme tällä hetkellä tarjoa asuntolainoja tai käänteisiä asuntolainoja. Käänteisen asuntolainan asian ajaa kuitenkin normaali kulutusluotto.

Ero on pelkästään vakuuksissa: käänteisessä asuntolainassa asunto toimii vakuutena ja normaalissa kulutusluotossa vakuuksia ei tarvita.

 

Onko kulutusluotossa mitään eroa pankkilainaan käytännössä?

Ei oikeastaan, pankit myöntävät tavallista pankkilainaa kulutusluotto -nimellä ja sama toisin päin.

Älä anna siis kummankaan nimen hämätä tai mieti, että niillä olisi mitään eroa. Paitsi tietenkin lainojen ominaisuudet, korot ym. mitä eroja lainoissa nyt on.

 

Miten pikalaina tai pikavippi eroa pankkilainasta, jonka maksunopeus on luokkaa 15 minuuttia?

Pikalaina ja pikavippi on lähes aina alle 1000 euron laina tai korkeintaan 1000 euron kulutusluotto.

Termi muuttuu vasta sitten, kun puhutaan pitkän maksuajan lainoista luokaltaan ja summapuolelta siellä yli 1000 tai 2000 euron tuntumassa. Nykyään termien eroista ei enää kannata piitata, sillä sähköinen maailma on mahdollistanut käytännössä kaikki lainat ”pikavipin nopeudella” toimiviksi.

Voit lukea erilaisista lainatyypeistä lisää täältä.